Overmatig transpireren

Overmatig transpireren, ook wel hyperhidrosis genoemd, komt veel voor. Bij verreweg de meeste mensen die een overmatige zweetproductie hebben, is er echter geen sprake van een echte afwijking. Toch kan de zweetproductie zo fors zijn, dat het belemmerend werkt in het dagelijkse sociale verkeer of dat bepaalde activiteiten moeilijk worden. Dan biedt een behandeling met botuline toxine (Botox of Azzalure) uitkomst.

Om de precieze locatie te kunnen vaststellen wordt er soms een zweettest gedaan. Aan de hand van deze test worden de botox-injecties geplaatst. De injecties worden gegeven op de plek waar het overmatig transpireren als bezwaarlijk wordt ervaren. Meestal is dat onder de oksel, maar soms worden ook voetzolen en handpalmen behandeld. De prikjes onder de oksels zijn voelbaar maar goed te verdragen. Botuline blokkeert op zenuwniveau de zweetkliertjes die direct op de huid eindigen en verantwoordelijk zijn voor de meeste zweetproductie. De blokkade is tijdelijk de zweetproductie komt langzaam weer op gang.

Het resultaat

U merkt al resultaat na 1 tot 2 dagen. Na 1 week is het effect maximaal en is het zweten vrijwel gestopt. De huid is op de injectieplaats continu droog. Er wordt nog wel zweet geproduceerd in de niet-behandelde huidgebieden: dit is meer dan voldoende voor het lichaam om zichzelf op temperatuur te houden. Soms kan het behandelde gebied droog zijn maar door zweetproductie buiten dit gebied toch vochtig aanvoelen. Over het algemeen is een Botox behandeling dus een prima uitkomst voor overmatig transpireren.

Duur van het resultaat

Het resultaat houdt gemiddeld tussen de 4 en 9 maanden aan, maar kan ook veel langer duren tot wel 22 maanden. Als de blokkade van de zweetklieren weer verdwijnt, gaat u geleidelijk aan weer meer transpireren. De meeste ervaringsdeskundigen verklaren echter dat het overmatig transpireren nooit meer zo hevig wordt als het geweest is, en dat de duur en de mate van droogheid toeneemt met het aantal behandelingen. Veel mensen komen uit met 1 behandeling per 12 maanden.

Garantie

De behandelingsresultaten zijn spectaculair te noemen door de snelheid van de werking en mate van droogheid. De tevredenheid over deze behandeling is dan ook zeer hoog. Ervaring toont echter aan dat niet iedereen in dezelfde mate gevoelig is voor botuline toxine. Er is zelfs een kans van 1% dat u niet reageert op deze behandeling. Er bestaan helaas geen testen om deze gevoeligheid te bepalen. Indien u wel goed reageert (dus gevoelig bent voor Botuline)maar op een plaats van injecties toch nog overmatig transpireert na 2 weken, wordt u gratis nabehandeld.

Veiligheid

Botox/Azzalure is inmiddels al 6 jaar FDA-approved in de Verenigde Staten en al 8 jaar in Canada. Een Botox behandeling tegen overmatig transpireren is dus beslist veilig te noemen.